“Ik ben door en door enthousiast over mijn werk en mijn collega’s!”

doorvoeler Bente Feld

'DOORVOELER' Bente Feld is algemeen verpleegkundige

‘Doorvoeler’ Bente Feld werkt sinds vier jaar als algemeen verpleegkundige op de cardiologieafdeling van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en is daar ‘door en door enthousiast’ over. “De patiënt staat hier voorop en er heerst een warme sfeer onder de collega’s.”

“Het werk in de zorg is mij met de paplepel ingegoten,” vertelt Bente. “Mijn ouders hebben elkaar zelfs ontmoet terwijl ze allebei in de gehandicaptenzorg werkten. Zelf kwam ik in aanraking met de zorg toen mijn oma ernstig ziek was. Ik ging regelmatig naar haar toe, ook in het ziekenhuis. Toen kwam bij mij de gedachte op: zulk werk zou ik ook wel willen doen. Ik vond het vooral heel mooi dat je op die manier echt veel voor mensen kunt betekenen, naast hen kunt staan.” Al op de middelbare school wist ze het zeker, en toen ze zakte voor de havo overtuigde ze haar ouders ervan dat ze het examenjaar niet over wilde doen, maar aan het Horizon College aan de verpleegkundeopleiding wilde beginnen.

Dertig weken stage

“Al in mijn eerste jaar kwam ik bij het toenmalige Westfriesgasthuis terecht, waar ik dertig weken lang twee dagen in de week stage liep op cardiologie. Ik voelde me er als een vis in het water! Natuurlijk mocht ik toen nog niet alles doen, maar ik leerde er wel de basiszorg. In het tweede jaar liep ik stage op chirurgie en in mijn vierde jaar op de geriatrie. Ik heb overigens ook nog in een verpleeghuis en op de revalidatieafdeling van een GGZ-instelling gewerkt, maar het ziekenhuis bleef me trekken. Daarom solliciteerde ik bij het tegenwoordige Dijklander Ziekenhuis, waar ik eerst via InZet op de maag-darm-lever-afdeling en op de longafdeling heb gewerkt. Toen er een vacature op de cardiologie ontstond, ben ik daar uiteindelijk terechtgekomen; die afdeling trekt mij het meest.”

Tijd voor de patiënt

Bente beaamt volmondig dat ze ‘door en door Dijklander’ is: “Ik ben een doorvoeler in mijn werk en  ik ben door en door enthousiast,” zegt ze en dat blijkt ook uit hoe ze over haar werk praat. “Ik ben altijd blij en opgetogen als ik bezig ben en ik denk dat ik dat ook uitstraal. Collega’s weten mij gemakkelijk te vinden als ze vragen hebben en ik vind het geweldig om dingen aan leerlingen uit te leggen. Cardiologie is best een moeilijk specialisme, dus ik probeer alles bij voorkeur op een whiteboard te visualiseren. Ik kan dan zomaar twintig minuten aan het uitleggen zijn, terwijl er natuurlijk ook andere dingen moeten gebeuren! Wat ik ook belangrijk vind, is om tijd te nemen voor de patiënten: om hun vragen te beantwoorden en naar hen te luisteren. Ik heb belangstelling voor mensen en hun verhaal boeit me. Een belangrijk motto van het Dijklander Ziekenhuis is: Beter Begrepen. Daar sta ik voor honderd procent achter!”

Reanimatie

Ook tussen de collega’s onderling is er veel betrokkenheid, merkt Bente. “Ik ben op dit moment bezig met de hbo-opleiding verpleegkunde, die ik binnen een paar maanden hoop af te ronden. Iedereen leeft daarin enorm met me mee. Directe collega’s, de teamleider en het unithoofd vragen regelmatig hoe het gaat en of ik ergens hulp bij nodig heb. En als er op het werk iets is gebeurd – bijvoorbeeld een reanimatie of een zwaar gesprek met een patiënt of met familie – is er achteraf altijd een moment om met elkaar te bespreken hoe het is gegaan, hoe je je erbij voelt. Ik kan alleen maar lyrisch zijn over ons team!”

Handen uit de mouwen

De karaktereigenschappen die een Dijklander kenmerken – lef, nuchterheid en oprechte interesse – herkent Bente wel. “De nuchtere sfeer past echt bij de streek: voor elkaar klaarstaan, maar ook gewoon de handen uit de mouwen. Voor het werk als verpleegkundige moet je sowieso lef hebben en met beide benen op de grond staan. Dat bleek ook zeker tijdens de coronacrisis, toen het megadruk was en je regelmatig situaties tegenkwam waarbij je dacht: hoe gaan we dit aanpakken? Maar ja, je moet dan toch iets doen, want anders komt het niet goed. Hetzelfde geldt voor het dagelijks werk op de afdeling: het kan gebeuren dat een patiënt het ene moment op de gang loopt en het volgende moment een ritmestoornis krijgt. Dan moet je even schakelen, maar er moet wél actie worden ondernomen. Mijn vriend zegt wel eens: ‘Je vertelt dat wel zo nuchter, maar zo normaal is dat niet hoor’.”

‘Hotel Dijklander’

“Ik werk nog steeds met heel veel plezier bij het Dijklander Ziekenhuis. Alleen het gebouw al – het is een heel mooi ziekenhuis. Patiënten zeggen vaak dat ze ‘Hotel Dijklander’ erg waarderen en dat ze blij zijn als ze weer bij ons terugkomen na behandeling ergens anders. Bij ons is het veel minder groot en minder druk, je kunt hier beter tot rust komen. Verder is het enthousiasme en de empathie van de medewerkers erg mooi. Nu er vanwege corona nog maar één bezoeker bij een patiënt op bezoek mag, hebben we daar allemaal last van. Dat past niet bij ons – bij ons is juist iedereen altijd welkom.”

Bente is trots op de manier waarop het ziekenhuis door de coronaperiode is gegaan. “Iedereen heeft keihard gewerkt, het hele ziekenhuis is omgegooid en personeel is verplaatst om zo veel mogelijk patiënten te kunnen helpen. Dat is toch waar we het voor doen!”

Bekijk de vacatures voor Verpleegkundigen