“Laten merken dat je een patiënt hebt gezien, dat vind ik belangrijk”

Astra met patiënt

‘DOORZETTER’ Astra Sisto is al bijna 20 jaar polikliniekassistente op chirurgie

Bijna twintig jaar geleden begon Astra Sisto-Leons als polikliniekassistente op de poli chirurgie in Purmerend. Nog steeds werkt ze daar met plezier, al is er de laatste jaren wel veel veranderd. Haar motto is: ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’. Daarbij is ze een echte doorzetter. “Als ik ergens voor ga, dan zet ik mij er ook honderd procent voor in. Ik houd er niet van mijn werk af te raffelen.”

Vrijwel nieuw team

Astra beaamt dat ze ‘door en door Dijklander’ is. “De fusie in 2017, waarbij we fuseerden met het ziekenhuis in Hoorn, vond ik in het begin lastig”, bekent ze. “Er veranderde veel. Daar kwam bij dat er in die periode verschillende collega’s met pensioen gingen of elders gingen werken. We hadden jarenlang met een vast team prettig samengewerkt. Natuurlijk was er toen ook wel eens onenigheid, maar we wisten het altijd met elkaar op te lossen en we vulden elkaar goed aan.” Al met al werkt er sindsdien een vrijwel nieuw team op de polikliniek. “We zijn nu twee jaar verder. We hebben elkaar leren kennen en raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Ik heb er vertrouwen in. En ik vind chirurgie nog altijd het leukste en bedrijvigste specialisme van het hele ziekenhuis. Geen enkele dag is hetzelfde.”

Oog voor de ander

Van de eigenschappen lef, nuchterheid en oprechte interesse die het Dijklander hoog in het vaandel heeft, ziet Astra vooral de laatste terug in zichzelf. “Vriendelijkheid, gastvrijheid, oog hebben voor een ander, dat vind ik belangrijk. Dat begint er al mee dat je iemand die bij de balie staat begroet en te hulp schiet. Dat je laat merken dat je die persoon hebt gezien, dat je hem met respect en beleefdheid behandelt.”

Nieuw jasje

Astra is trots op de grote verbouwing die in Purmerend aan de gang is. “Het gebouw was echt aan een opknapbeurt toe en wordt nu helemaal in een nieuw jasje gestoken. De entree is prachtig geworden, met een lichte en uitnodigende hal. Ook de operatiekamers en alle poliklinieken worden verbouwd. Voor mijzelf wordt het werk straks ook anders. Nu werken we nog achter een ouderwetse balie, straks kom ik bij een arts op de kamer. Dat is erg handig: ik hoor dan wat hij of zij met de patiënt bespreekt en kan dan meteen aan de slag met de taken die daar voor mij uit voortkomen.”

Bekijk de vacatures voor Zorgondersteuning