“Een ideale combinatie van lichamelijke en psychische problematiek”

Mandy en Denise op de loopbrug

'DOORVRAGER' Denise (rechts) is teamleider zorg afdeling Psychiatrie / PAAZ

Denise is werkzaam op de locatie Purmerend van het Dijklander Ziekenhuis. “Mijn beide ouders werken in de zorg en het was voor mij al vroeg duidelijk dat ik ook die kant op wilde. Omdat ik vooral de begeleiding van mensen heel interessant vond, ging ik in de geestelijke gezondheidszorg aan het werk. Maar toen miste ik toch weer een stukje van de zorgkant. De psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis bleek uiteindelijk ideaal voor mij: een combinatie van lichamelijke en psychische problematiek.”

Haar werk is in alle opzichten afwisselend en uitdagend, vertelt Denise. “We hebben een gevarieerde doelgroep met patiënten vanaf achttien jaar op de afdeling. Daarnaast hebben we te maken met laag- en hoogcomplexe zorg. Ook zijn onze patiënten meestal wat langer opgenomen, waardoor je echt een band opbouwt.”

Diagnostiek

De combinatie van psychische en lichamelijke klachten van patiënten maakt het extra boeiend. “Zo zijn er mensen die als gevolg van een depressie slecht eten en drinken en daardoor lichamelijke klachten krijgen. En andersom hebben we patiënten die als gevolg van een lichamelijke aandoening psychisch in de war raken. Er komt dus veel diagnostiek bij kijken. De psychiaters en artsen geven ons als verpleegkundigen veel ruimte om mee te denken in de behandeling. Dat contact is erg laagdrempelig. Verder hebben we regelmatig contact met collega’s van ander afdelingen, bijvoorbeeld als een patiënt op een somatische afdeling ligt, maar daar psychisch eigenlijk te ziek voor is. Dan overleggen we of de hij het beste naar ons kan worden overgebracht en hier worden verpleegd voor zijn lichamelijke klachten, of dat wij af en toe naar de betreffende verpleegafdeling gaan voor een stuk psychische zorg.”

Veilig gevoel

De sfeer met collega’s ervaart Denise als prettig. “We vormen een heel gevarieerd team, zowel qua leeftijden als qua persoonlijkheden en achtergronden. Daardoor vullen we elkaar goed aan. Als het contact met een patiënt soms vastloopt, kan een collega het op een andere manier proberen. Er is een goede sfeer om van elkaar te leren en feedback te geven. Verder kan het er soms best even heftig aan toegaan met een patiënt, maar je weet dat je collega’s voor je klaarstaan en dat geeft een veilig gevoel.”

Ruimte voor meedenken

Denise solliciteerde destijds bij het Dijklander omdat het ziekenhuis dichtbij en goed bereikbaar voor haar is. Ze is positief over haar werkgever. “Sinds de fusie is het ziekenhuis erg in ontwikkeling en we hebben veel mogelijkheden om mee te denken. Onze afdeling is verbouwd en we zijn als team heel nauw betrokken bij het ontwerp. Voorheen waren er veel meerpersoonskamers, maar als mensen in psychische nood zijn, is het niet fijn om een kamer met drie anderen te delen. Tegenwoordig krijgen onze patiënten veel meer eenpersoonskamers. En de gesloten afdeling is verplaatst, zodat de patiënten toegang hebben tot een stuk van de tuin.”

(Door)leren

Ten slotte zijn er allerlei mogelijkheden voor scholing. “Zo heb ik bijvoorbeeld een hbo-v afgerond en het Talent Ontwikkel Programma (TOP) doorlopen." Verder worden we elk jaar bijgeschoold in verpleegtechnische handelingen. Dat is wel handig, want die zijn voor ons geen dagelijkse routine. En als je extra scholing wilt, is er altijd de mogelijkheid om een afspraak te maken bij het skills-centrum om zo op bepaalde punten je vaardigheid op te frissen.”

Bekijk de vacatures voor Verpleegkundigen