“Ik probeer patiënten uit te dagen door ondanks een lichamelijke klacht of beperking toch in beweging te komen”.

Martine Botjes

‘DOORDENKER’ Martine Botjes is fysiotherapeut en projectleider E-Health

Martine Botjes werkt sinds 2013 voor het Dijklander Ziekenhuis. Zij werkt twee dagen per week als fysiotherapeut op de Revalidatieafdeling en 2,5 dag als projectleider e-health. Zij voelt zich een ‘doordenker’. “Ik denk na over het verbeteren van de zorg en de toekomst van zorg. Maar ik denk ook door, door mij in te leven in de patiënten die ik behandel of in collega’s waarmee ik een project doe.” Martine probeert zich in hen te verplaatsen en aansluiting te zoeken. Tegelijkertijd probeert ze patiënten ook uit te dagen in beweging te komen. “Letterlijk, want als fysiotherapeut sta je voor beweging of weer in beweging komen. Maar ook figuurlijk door vragen te stellen en mensen te prikkelen om dingen op een andere manier te doen. Ik help ze bij deze gedragsverandering of bij de aanpassing aan een nieuwe situatie.”

Een mooie combinatiefunctie

Martine werkte in het begin drie dagen als fysiotherapeut en deed daarnaast op eigen initiatief een deeltijdstudie Master Klinische Gezondheidswetenschappen. “Ik ontwikkelde een bredere interesse, ook mede door mijn deelname aan de Watergeuzen van het Dijklander Ziekenhuis. De Watergeuzen is een groep waar persoonlijke ontwikkeling en vraagstukken van de organisatie ondersteunen centraal staan. Mede dankzij de Watergeuzen leerde ik de organisatie ook buiten de Revalidatieafdeling steeds beter kennen.” In maart 2020 werd Martine aangenomen als projectleider e-health en in juni 2020 is zij afgestudeerd. “Dit was een drukke periode en ook een onzekere periode doordat we in de eerste coronagolf zaten. Ik heb onwijs veel kunnen leren en inmiddels ben ik doorgegroeid naar deze mooie combinatiefunctie.”

Alsof ik hier opgegroeid ben

Martine voelt zich een door en door Dijklander. “Dit komt doordat ik mij thuis voel in het ziekenhuis en in een fijn team werk. Ik ben hier blijven plakken na mijn stage. Het voelt een beetje alsof ik hier opgegroeid ben. Het voelt persoonlijk aan, mensen zijn hier vriendelijk, behulpzaam en toegankelijk. Daarnaast is dit ziekenhuis een interessante organisatie waar je veel kunt leren. Er liggen hier ontwikkelingskansen, zeker als je zelf echt ergens voor wilt gaan.”

Martine herkent de eigenschappen oprechte interesse, lef en nuchterheid in zowel haar collega’s als de patiënten. Zij denkt graag na over wat zij oprecht voor de patiënt kan betekenen. “Daarnaast denk ik vaak net even een stapje verder en kijk ik naar de toekomst. Ook voor collega’s is er oprechte interesse, op onze afdeling kun je je verhaal kwijt aan elkaar, ook als dit een keer niet over werk gaat.”

Bekijk de vacatures voor Paramedisch