“In het Dijklander is veel ruimte voor ontwikkeling en eigen inbreng”

Recoveryverpleegkundige

Wendy Muller, recoveryverpleegkundige

“Als je niet alleen interessant werk wilt met volop mogelijkheden om je te ontwikkelen, maar óók een leuke werkplek, dan zou ik zeker bij het Dijklander Ziekenhuis aan de slag gaan!” Wendy Muller begon in 2010 als verpleegkundige in het toenmalige Westfriesgasthuis en werkt tegenwoordig als recoveryverpleegkundige op de locaties Hoorn en Purmerend. “Ik ga er echt elke dag met plezier naartoe.”

Veel afwisseling

Wendy is net een half jaar klaar met de opleiding tot recoveryverpleegkundige. “Ik werkte voorheen op onder meer de Orthopedie en de Geriatrie, en het trok me aan om eens ervaring op te gaan doen op het gebied van de acute zorg. Het werk van recoveryverpleegkundige bleek onverwacht dynamisch te zijn: naast het werk op de verkoever, assisteer je bijvoorbeeld bij het inbrengen van lijnen, het zetten van pijnblokkades, cardioversies en ECT’s. Daarnaast werk ik op beide locaties van het ziekenhuis, wat ook veel leuke afwisseling geeft. En ten slotte werk je met mensen van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen. Elke groep vraagt weer een andere benadering.”

Kansen om je te specialiseren

Een groot pluspunt van het Dijklander vindt Wendy dat medewerkers echt in de gelegenheid worden gesteld om zich te ontwikkelen. “Als recoveryverpleegkundige is het een must dat je de opleiding volgt, maar ook op de Geriatrie kreeg ik de kans om me te specialiseren, hoewel dat daar niet per se nodig was. Op de afdeling wordt er over je mogelijkheden meegedacht als je aangeeft dat je iets wil. Verder promoot het ziekenhuis het bezoeken van congressen en betaalt de kosten daarvan. Zo ben ik onlangs nog naar een congres over kinderrecovery geweest. Er zijn ook interne scholingsdagen: dat kan bijvoorbeeld gaan over verpleegtechnische handelingen, maar ook meer algemeen over veiligheid en verbeteren van kwaliteit in de zorg.”

Veilig werkklimaat

Voor het dagelijkse werkplezier is de goede sfeer in het team van grote invloed. “Vanaf het begin heb ik me in de teams op beide locaties heel welkom gevoeld. Collega’s denken mee als je een dienst wil ruilen of als er privé iets is. De samenwerking op het hele OK-complex is trouwens goed en er heerst een veilig werkklimaat. Je hoeft je nooit bezwaard te voelen om aan je directe collega’s of een arts een vraag stellen, zelfs niet om iets voor de tweede keer te vragen. Zo voel je je serieus genomen en kun je altijd blijven leren.”

Veelzijdig team

“We vormen trouwens een heel veelzijdig team, omdat alle verpleegkundigen een andere achtergrond hebben: zoals ik een specialisatie in de Geriatrie heb, hebben anderen juist ervaring op het gebied van bijvoorbeeld Cardiologie, de CCU, Neurologie of Chirurgie. We kunnen elkaars expertise goed gebruiken. Zo heb ik het idee geopperd of we in samenwerking met collega’s van de Geriatrie de risico’s voor een postoperatief delier bij oudere patiënten verder kunnen verminderen. Voor zulke inbreng is echt ruimte en zo kun je je eigen visie op zorg ook kwijt in je werk.”

Meedenken over verbeteringen

Ook op andere manieren worden medewerkers betrokken bij het verbeteren van de zorg en de processen. “We werken in het Dijklander via de principes van Lean en de jaarlijkse Lean-award die wordt uitgereikt vind ik een schoolvoorbeeld dat het ziekenhuis kwaliteitsverbetering hoog in het vaandel heeft en de medewerkers stimuleert hierin mee te denken. Met die awards zeggen ze ook: de inspanningen van het personeel worden gezien.” Op het moment is Wendy betrokken bij een initiatief om het leerklimaat op de afdeling te verbeteren. “Ze hadden voor ik begon een tijd geen verkoeverleerling gehad en nu ik klaar ben met de opleiding ben ik gevraagd of ik mijn ervaringen wil delen. Mooi dat je op deze manier je inbreng kunt hebben.”

Bekijk de vacatures voor OK