“Zeventien operatiekamers en veel verschillende specialismen”

foto anesthesiemedewerker

Wietse van der Horst, anesthesiemedewerker

“Het Dijklander Ziekenhuis combineert de voordelen van een groot en een klein ziekenhuis: het is niet zo groot dat je je een nummer voelt, maar we hebben wel zeventien operatiekamers waar we heel veel verschillende specialismen doen. Daarom werk ik hier graag.” Aan het woord is anesthesiemedewerker Wietse van der Horst.

“Ik heb oorspronkelijk chemie gestudeerd, maar in dat vakgebied miste ik het contact met mensen. Ik kwam een vacature tegen voor een leer-werktraject tot anesthesiemedewerker in het toenmalige Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dat ben ik gaan doen, nu ongeveer drie en een half jaar geleden. Het blijkt een ideale combinatie voor me te zijn: technisch, maar toch betrokken bij de patiëntenzorg.”

Prima bereikbaar

Sinds een jaar is Wietse afgestudeerd en inmiddels is ook de fusie met het voormalige Westfriesgasthuis een feit. Hij werkt daarom – behalve op de locatie in Purmerend – tegenwoordig ook in Hoorn. “Dat doen de meeste van mijn collega's. Beide locaties zijn prima bereikbaar. Ik kom uit Amsterdam en rijd steeds juist tegen de files in. In Purmerend zien we op de OK veel dagbehandeling, in Hoorn de grote chirurgie. Dat maakt mijn werk heel afwisselend en boeiend.”

De sfeer in het ziekenhuis ervaart hij als gemoedelijk. “Natuurlijk zorgt een fusie wel tijdelijk voor wat rumoer, maar de lijntjes zijn hier kort en je kent elkaar. Ook worden er leuke dingen voor het personeel georganiseerd, zoals een kerst- of paasontbijt.”

Uitvoerig bespreken

“We hebben ook een prettig team. We beginnen de werkdag altijd met een briefing met de chirurgen en anesthesiologen. Daarbij worden alle patiënten van die dag uitvoerig besproken, zodat we goed voorbereid met het werk beginnen. Als anesthesiemedewerker haal ik vervolgens de patiënt op uit de holding. Op zo'n moment heb je even contact met hem of haar. Het verschilt per persoon of iemand zin heeft in een gesprekje; dat voel je zelf wel aan. Daarbij ga ik altijd uit van de vraag: hoe zou ik zelf behandeld willen worden? Als we op de OK aankomen, nemen we tijd voor een time-out, waarbij we met de patiënt alle gegevens controleren: hebben we de juiste persoon voor ons en gaan we de juiste ingreep doen? Daarna brengen we de patiënt in slaap en begint de operatie.”

Ervaren medewerkers

De werkdruk kan wel eens hoog zijn. “Ja, we hebben meer collega's nodig. Er worden op dit moment weer een aantal nieuwe leerlingen intern opgeleid, maar we zijn ook op zoek naar ervaren medewerkers. Ik beveel mijn vakgenoten het Dijklander Ziekenhuis van harte aan.”

Bekijk de vacatures voor OK