“Zonder steriele instrumenten kunnen de operaties niet doorgaan”

foto medewerker steriele medische hulpmiddelen

Ilse Wammes, medewerker steriele medische hulpmiddelen

Ilse Wammes werkt als medewerker steriele hulpmiddelen in het Dijklander Ziekenhuis. Ze is in september 2018 als leerling begonnen. “We hebben een gezellig team en zorgen er met z'n allen in goed overleg voor dat het werk wordt gedaan.”

Ilse werkte eerder als dierenartsassistente. Toen ze een andere baan zocht, kwam ze de vacature van het Dijklander Ziekenhuis tegen. “Het werk leek me afwisselend en ik zou intern opgeleid worden. Inmiddels ben ik hier al bijna anderhalf jaar aan de slag en ik heb er geen spijt van dat ik deze overstap heb gemaakt. Er is een gemoedelijke sfeer in het ziekenhuis, de lijnen zijn kort en je kent je collega’s goed. Rond feestdagen of jubilea zijn er ook activiteiten buiten werktijd, zoals een nieuwjaarsborrel.”

Plezier

Ilse doet haar werk met plezier. “Het is afwisselend: de ene keer sta ik op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), de andere keer op scopen reinigen. En op de CSA wissel je ook van werkplek en doe je verschillende dingen, zoals inpakken of netten opmaken. Elke dag komen er weer andere netten met instrumentarium.” De medewerkers draaien ook late diensten. "Dan zorg je ervoor dat alles klaar ligt voor de operaties die voor de volgende ochtend gepland staan. De operatieteams kunnen dus 's morgens meteen van start. Ook is de late dienst verantwoordelijk voor de traumanetten – die horen altijd klaar te liggen voor spoedgevallen.”

Contact met de OK’s

Al hebben Ilse en haar collega's niet direct met de patiënten te maken, ze zijn zich er wel van bewust dat ze een onmisbare bijdrage leveren aan het zorgproces. “Doordat de CSA aan de OK ligt, hebben we veel contact met de OK's en kunnen we direct horen wat er nodig is voor de patiënten. Natuurlijk zijn we er allemaal van doordrongen dat we schoon, netjes en steriel werken – dat is cruciaal voor ons werk. Als de instrumenten niet steriel zijn, kunnen de operaties niet doorgaan.”

Eigen dienst inplannen

Het team bestaat uit circa twintig personen, onder wie drie leerlingen. “De diensten worden eerlijk verdeeld. Sinds kort hebben we een formulier waarmee je je eigen weekenddiensten kunt inplannen. Dat is erg fijn. Voor de dag- en avonddiensten word je gewoon ingedeeld, maar je kunt onderling ruilen als het een keer niet uitkomt. Daarin is iedereen ook heel behulpzaam. Als er nog een dienst openstaat, dan lossen we het altijd samen op. En valt er onverwacht iemand uit, dan is er wel weer een collega die spontaan inspringt of na de eigen dienst wat langer blijft. Zo werken we gewoon heel prettig samen.”

Ideeën voor verbetering

De medewerkers die dienst hebben treffen elkaar ‘s ochtends voor een dagstart. “Een kort moment van overleg met de aanwezige collega’s aan het begin van de dag. Daar kun je ook je eventuele knelpunten in kwijt. Daarnaast hebben we ongeveer eens in de twee weken een werkbespreking waarin je je ideeën voor verbeteringen kunt vertellen en je mening kunt geven over ontwikkelingen die er spelen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het efficiënter inrichten van de werkvloer om meer werkplekken te creëren. Verder zijn er werkgroepjes, bijvoorbeeld om de werkwijzen van de locaties Hoorn en Purmerend te harmoniseren.”

De bezetting verschilt per dag en per dienst, maar het team kan in elk geval nieuwe collega’s gebruiken. Ilse: “Kom ons team versterken om goed werk af te leveren en samen een gezellige werksfeer te creëren voor beide locaties!”

 

Bekijk de vacatures voor OK